Klimaatdoelen Nederland verder weg
Volgens het rapport van het PBL van 24 okt. is de kans dat Nederland de klimaatdoelen voor 2030 haalt gedaald tot minder dan 5%. Toch ziet het rapport ook nog lichtpuntjes, als de CO2 beprijzen alsnog ingevoerd zou worden zou dat een stimulans voor het bedrijfsleven zijn om verder te gaan op de door velen al ingeslagen weg naar verduurzaming. Ook zou daarmee financiële ruimte ontstaan voor regelingen die nu abrupt dreigen te stoppen. Ook het rapport van het IEA “World Energy Outlook 2024” geeft aan dat de overheden voor belangrijke keuzes staan.
Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert kan het doel dichterbij brengen, stelt het rapport Klimaat en energieverkenning 2024 van het Planbureau voor de leefomgeving (PBL)
Minder resultaat door tegenslagen in de uitvoering en geschrapte beleidsmaatregelen, zoals vertraging van windparken op zee en stagnatie bij de productie van groene waterstof. Maar ook politieke keuzes in het afgelopen jaar zorgen voor minder verwachte emissiereductie. Het geagendeerde beleid waarvoor een inschatting kon worden gemaakt, levert per saldo nauwelijks extra emissiereductie op.
De raming van de emissies laat zien dat er op alle terreinen de CO2 emissie weliswaar daalt ten opzichte van de vorige klimaatverkenning maar niet voldoende om de doelen te halen. (De enige uitzondering is de elektriciteitssector, waar de emissies juist toenemen ten opzichte van de vorige raming vanwege de vertraging van de bouw van windparken op zee.)
Zie ook Klimaat- en Energieverkenning 2024. Den Haag: Planbureau voor de Leefomgeving.
World Energy Outlook 2024 (16 okt.) stelt dat er in de tweede helft van dit decennium een vooruitzicht van een ruimere – of zelfs overtollige – voorraad olie en aardgas zal zijn. De adempauze van de druk op de brandstofprijzen kan beleidsmakers de ruimte geven om zich te concentreren op het opvoeren van investeringen in de overgang naar schone energie en het afschaffen van inefficiënte subsidies voor fossiele brandstoffen.
Op basis van de huidige beleidsinstellingen concludeert het rapport dat bronnen met lage emissies naar verwachting meer dan de helft van de elektriciteit ter wereld zullen genereren vóór 2030 – en de vraag naar alle drie fossiele brandstoffen – steenkool, olie en gas – zal naar verwachting nog steeds pieken tegen het einde van het decennium. Schone energie komt in een ongekend tempo het energiesysteem binnen, maar de inzet is verre van uniform over technologieën en markten.
Het rapport heeft verschillende scenario’s onderzocht waaronder één die er van uit gaat dat de overheden zich houden aan de gedane toezeggingen. Dat is helaas niet voldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Om die wel te halen is er een Netzeroemission 2050 scenario, wat nog aanzienlijk verschilt van het eerste scenario. Zie hieronder.
Lees meer over het rapport World Energy Outlook 2024