Broeikasgassen bij productie en transport waterstof.
Volgens een artikel in Nature Energy van 21 juni is ook bij de productie en het transport van groene waterstof sprake van het vrijkomen van broeikasgassen. Ze hebben meer dan 1000 installaties onderzocht en daar een levenscyclusanalyse (LCA) op losgelaten. Het blijkt dat gemiddeld 2,9 kg CO2-equivalent vrijkomt bij de productie van 1 kg waterstof. Daar komt dan nog eens minimaal 1,5 kg CO2e bij voor het transport over 1000 km.
Samenvatting
De grootschalige introductie van groene waterstof zal naar verwachting een belangrijke rol gaan spelen bij het bereiken van een netto-nul-uitstoot van broeikasgasemissie. De productie en het transport van groene waterstof zelf is echter niet vrij van broeikasgasemissies. Hier beoordelen we de broeikasgasemissies gedurende de levenscyclus van 1.025 geplande groene waterstoffaciliteiten, die verschillende elektrolysetechnologieën en hernieuwbare elektriciteitsbronnen in 72 landen omvatten. We tonen aan dat de huidige uitsluiting van levenscyclusemissies van hernieuwbare energiebronnen, de productie van componenten en waterstoflekkage in de regelgeving de verkeerde indruk wekken dat groene waterstof gemakkelijk aan emissiedrempels kan voldoen. Als we echter verschillende waterstofproductieconfiguraties evalueren, vinden we mediane productie-emissies in de meest optimistische configuratie van 2,9 kg CO2 equivalenten (CO2e) per kg waterstof (0,8-4,6 kg CO2e per kg waterstof, 95% betrouwbaarheidsinterval). Inclusief 1.000 km transport via pijpleiding of transport met vloeibare waterstof komt daar nog eens 1,5 respectievelijk 1,8 kg CO2e kg H2−1 bij.
We concluderen dat het bereiken van emissiearme groene waterstof op grote schaal goed gekozen productieconfiguraties vereist met substantiële emissiereducties in de hele toeleveringsketen. (WEbmaster bij de verbranding van puur methaan die eenzelfde energiehoeveelheid bevat als één kg waterstof, komt er theoretisch ongeveer een vergelijkbare hoeveelheid CO2 vrij, in de praktijk is dit echter “Howarth’s conclusie komt erop neer dat, alle life-cycle factoren van LNG in acht genomen, Europa en Azië er wat betreft het klimaat beter aan doen lokaal geproduceerde steenkool te verbranden dan de uit de VS geïmporteerde LNG.” René Peters van TNO Lees het artikel in het TW van 10 juni j.l.)
de Kleijne, K., Huijbregts, M.A.J., Knobloch, F. et al. Wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door de productie en het transport van groene waterstof. Nature Energie (2024). https://doi.org/10.1038/ s41560-024-01563-1